crème de la crème van Nederland

Die Dutch Pastry Award ‘krijg’ je natuurlijk niet zomaar. Deze award en daarmee toegang tot een jaar lang aspirant lid om te horen bij de crème de la crème van Nederland daarvoor moet je een spectaculair showstuk maken om de jury mee te imponeren. Zodra het showstuk staat laten de NPT-leden hun ogen glijden langs een stukje imposant werk aan techniek dat alleen bestaat uit chocolade en suiker. Tijdens het jureren geef ik verslag aan het publiek waar de jury leden allemaal op letten en houd spontane gesprekjes met de leden en gast-jurylid Roger van Damme (top patissier van ‘Het Gebaar’ – Antwerpen).

geen chocolade van kunnen maken

De deelnemende patissier moet je nogal wat in je mars hebben, want de deelnemers moeten ook een desserttaart inleveren. Kunnen de de jury leden daar geen chocolade van maken, dan val je al snel door de mand. Van tevoren heb ik mijzelf keurig netjes ingelezen en weet alles over de taarten. Doordat ik deze heb geproefd? Nee, want dát geluk is alleen weggelegd voor onze juryleden. Ondertussen weet ik door mijn ervaring het nodige van de patisserie technieken en termen.

kers op de slagroomtaart

Met woorden als: “Interieur en exterieur” heb ik niet over het inrichten van een huis, maar zie ik de opgebouwde lagen die vakkundig zijn aangebracht in een smakelijke taart en neem de toeschouwer mee in de wereld van smaken en texturen. Punten zijn gegeven en de jury gaat in beraad. Als kers op de slagroomtaart mag ik de prijsuitreiking presenteren. Voor de prijsuitreiking bemoei ik mijzelf zelfs met de muziek: het moet geen saaie boel worden.  Samen met de technici neem ik ruim van tevoren de laatste wijzigingen van het draaiboek nog een laatste keer door.

de schijf van vijf: champagne, bier en chocolade

Samen met de leden van het Nederlands Patisserie Team presenteren we de winnaars in de verschillende categorieën. Maar iedereen wil natuurlijk die 1e prijs winnen. Cheques bij de hand, de juiste sponsoren genoemd, de award staat stand-by voor de overhandiging, vinger op de knop voor de confetti, de voorzitter van de jury heeft de juiste naam van de winnaar; als een geboren vakidioot loop ik in mijn hoofd voor de bekendmaking nog snel alles na. Check, check, dubbelcheck en spreek luid de woorden: “De winnaar van de Dutch Pastry Award is….”

Foto credits: Dutch Pastry Team

 

wat kan ik voor je
presenteren?

Vertel het me. Mooi, want dan gaan we samenwerken!
Je kan me bellen of mailen. Of ga naar contact en dan kom je ook bij mij terecht. Ik ben benieuwd!

Neem contact op