niet pushen

Als dagvoorzitter van een congres over innovatie door de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) is dit spanningsveld natuurlijk heel relevant. De opdrachtgever wil haar leden enthousiasmeren over een aantal nieuwe innovaties. Dat enthousiasme is er ook, maar te veel zenden, te veel pushen – dat werkt mogelijk averechts.

 

verkennen van het speelveld

Zo begint het werk als dagvoorzitter. Wat is het doel? Hoe ziet het speelveld eruit? In dit geval was het belangrijk dat de leden in de zaal veel ruimte kregen. Als dagvoorzitter bewaak ik het evenwicht tussen experts (zenden) en publiek (reageren, terug zenden).

 

het verschil zit in de details

Het hogere doel en het speelveld bepalen ook je keuzes in de voorbereiding. Welke sfeer is wenselijk; welke muziek past daarbij; welke tone of voice. We organiseerden een kennisquiz om het verschil tussen experts en publiek te nivelleren. Tot en met de volgorde van de slides kreeg alles tijdens de voorbereiding een logische bijdrage aan het hogere doel.

 

oogsten

Uiteindelijk versterkt alles elkaar. Door een goede voorbereiding kun je als dagvoorzitter focussen op wat er toe doet: het bewaken van de sfeer, de tijd, de inhoud en – de heilige graal – het doel van de opdrachtgever. Het feitelijke presenteren is daarmee altijd een slotstuk, het deel van de ijsberg dat zichtbaar is. In agrarische termen: wie oogsten wil, moet zaaien. Dat hebben we op dit congres goed gedaan.

 

wat kan ik voor je
presenteren?

Vertel het me. Mooi, want dan gaan we samenwerken!
Je kan me bellen of mailen. Of ga naar contact en dan kom je ook bij mij terecht. Ik ben benieuwd!

Neem contact op